Zamieszczone przez natash
Budżet domowy - ile wydajemy na życie, ile oszczędzamy
Zwiń
X
-
Ja tak sobie ostatnio liczyłem, że rodzina 2+2, bez kredytów, dzieci w przedszkolu, musi mieć na utrzymanie bieżące przynajmniej 3,5-4kzł - tyle tylko, że wtedy żyje się "bez fajerwerków".
Co do tematów tabu w kwestii kasy: otóż mam koleżankę w Finlandii. Jedno, co ją tam zaskoczyło to fakt, że w firmach (przynajmniej tych, z którymi miała okazję współpracować) oficjalnie podane są "widełki" pokazujace, ile zarabia się na danym stanowisku...
Komentarz
-
-
Szkoda że człowiek więcej na auto wydaje niż na jedzenie :wink:
Też kiedyś to sobie policzyłem...teraz do pracy jeżdżę na rowerzeChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashDziś rachunek za prąd 320 zł, 530 kWh za 2,5 miesiące w 2 osoby, wydaje mi się trochę dużo.
nie wiem skąd Ci wpadło do głowy, że 320 PLN za 2,5 miesiąca to dużo, trzeba (?) się przyzwyczaić do drożyznybyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
To u mnie ponad 200 za miesiąc :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
A ja od września wysyłam starszą młodą do "zerówki" i będę oszczędzał jakieś 400-500zł/m-c na czesnym w przedszkolu prywatnym
A co do prądu: u mnie w domu około 100-110zł/m-c. 4 osoby, zmywara co 2 dni, pralka co 2 dni, telewizor 12h/dzień, piekarnik co tydzień (kuchnia gazowa)... w każdym razie na prądzie raczej nie oszczędzam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12A ja od września wysyłam starszą młodą do "zerówki" i będę oszczędzał jakieś 400-500zł/m-c na czesnym w przedszkolu prywatnym
Zasada płatności jest podobna do tej z przedszkoli we Wrocławiu: pierwsze 5h za darmo reszta płatna. (IMO Zasada jest bardzo głupia)
W temacie:
Rodzina 2 + 2:
Opłaty stałe: ~1500zł (żłobek,przedszkole dom)
Inwestycje finansowe: 700zł
Używki: 400zł
Paliwo: ~350zł (różnie to bywa)
Życie: ~2200zł (jedzenie, ubrania, chemia itd)
Zobowiązania finansowe: 0zł :-D
Przy dwóch osobach pracujących odkładamy miesięcznie 1-3tys zł.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZorrZamieszczone przez Agamek12A ja od września wysyłam starszą młodą do "zerówki" i będę oszczędzał jakieś 400-500zł/m-c na czesnym w przedszkolu prywatnym
Zasada płatności jest podobna do tej z przedszkoli we Wrocławiu: pierwsze 5h za darmo reszta płatna. (IMO Zasada jest bardzo głupia)
Komentarz
-
-
Z przedszkolami to jest tak, ze wlasnie chyba wiekszosc miast ma juz 5 godzin bezplatnych i 5 platnych. Potem ktos mowi ze placi 150zl za przedszkole to sie pytam czy jest tam na te chociaz 5 godzin, to sie okazuje, ze rano odprowadza babcie, a potem rodzice odbieraja o po 14-tej no to sie nie dziwie. Pelna opcja jest ciut drozsza, albo jakies prywatne "katolickie" gdzie rzekomo 120zl caly dzien wychodzi miesiecznie - to sie pytam kto to sponsoruje
Komentarz
-
Komentarz